Egy-két kemencés finomság...

Diós kifl. túrós bugyor

  • Tészta hozzávalók:
  • 1/2 kg finom liszt
  • 1 cs.szárított élesztő
  • 1 tk cukor
  • 1 kk. só
  • 2 db tojás
  • 2 dl tejföl
  • 1 kocka rama
Összegyúrni, kinyújtani, a megfelelő töltelékkel megtölteni. Kisütjük a kemencében.

Sós kifli

  • Tészta hozzávalók:
  • 1/2 kg finom liszt
  • 1 cs.szárított élesztő
  • 1 kk cukor
  • 1 tk. só
  • kb. 1 dl olivaolaj
  • kb. 1,5 dl langyos víz
Összegyúrni, kinyújtani. Kifliket formálunk belőle, megkenjük olivaolajjal, megszórjuk sóval, ízlés szerint szezámmaggal, köménymaggal. Kisütjük a kemencében.

Kuglóf

  • Tészta hozzávalók:
  • 4 db tojás
  • 14 ek cukor
  • 14 ek liszt
  • 1 sütőpor
  • 1 dl olaj
  • 1 dl víz
Összekeverjük, 3/4 részét kuglófsütő formába öntjük (amit elötte kivajaztunk, kiliszteztünk) az 1/4 részét 4 ek kakaóval keverük össze, és azt is beleöntjük. Kisütjük a kemencében.

Olivás koszorú

  • Hozzávalók:
  • 1/2 kg liszt
  • 5dl langyos víz
  • 1 cs.szárított élesztő
  • 1 kanál só
  • 1 kk.cukor
A hozzávalókból tésztát gyúrunk ,téglalappá kinyujtjuk vágott olivabogyóval megszórjuk+rozmaringgal. A végén feltekerjük és koszorú formára hajtjuk a kész tésztát. Kemencébe helyezve megsütjük.

Kemencében sült ropogós csülök

csülök

  • Hozzávalók:
  • Személytől függően 1-2-3 félbevagott csülök.
  • kipréselt fokhagyma
  • magyaros füszerkeverék
  • étolaj ,vagy amit szeretnek....
Mustárból, kipréselt fokhagymából, magyaros fűszerkeverékből és olajból pácot készítünk. Az előfőzött csülköt alaposan bekenjük a páccal. Fedeles tepsiben vagy alufólia alatt a 200-220 fokra felfűtött kemencébe kb.40-50 percig pároljuk, majd a fedést levéve ropogósra sütjük, ízlés szerint hagymakarikákat, krumplit süthetünk mellé.

Csirkemellek töltve

csülök

  • Hozzávalók:
  • Csirkemell (a kívánt mennyiség, egy emberre lehet 2-3 darabot számolni).
  • Gomba
  • csirkemáj
  • 2-3 db zsemle
  • szeletelt bacon szalonna
A csirkemelleket kiklopfoljuk, megsózzuk, borsozzuk. Elkészítjük a tölteléket. Egy hagymát megdinsztelünk, majd rátesszük az apróra vágott csirkemájat és a gombát. megpároljuk, majd egy kis delikáttal megfűszerezzük. a zsemlét beáztatjuk fokhagymás lejbe, kinyomkodjuk, majd összekeverjük a májas töltelékkel. Beletöltjük a csirkemellekbe, (rolád szerűen feltekerjük) majd mindegyiket körbe tekerjük egy baconszalonnával. Szorosan egymás mellé rakosgatjuk őket, megsütjük a kemencében. Vendégvárás esetén nagyon praktikus, mert előre el lehet készíteni, és az érkezésük előtt egy órával betenni, sülni. Ha marad a töltelékből, fasírt szerűen kisüthetjük olajban.

Egyszerű kenyértészta receptje

csülök

  • Hozzávalók:
  • Fél kg. finomliszt
  • Egy zacskó szárított élesztő
  • Egy teáskanál só
  • Egy kávéskanál cukor
  • Egy dl. olaj
  • Kb. másfél dl. langyos víz
A hozzávalókat összegyúrjuk. Jól gyúrható, közepes keménységű tésztát kell, hogy kapjunk. Ha túl lágy, akkor még lisztet adunk hozzá, ha túl száraz, potyogós, akkor egy kis vizet. Miután összegyúrtuk, letakarva egy fél órát pihentetjük. Ízlés szerint tehetünk bele olíva bogyót (ez esetben rozmaringgal is fűszerezzük a tésztát: nagyon finom lesz!) De ezt a tésztát használhatjuk a pizzáink alapjának is. Miután a kívánt formára alakítjuk, (én koszorúnak szoktam hajtani) megkenjük olíva olajjal, megsózzuk, (ez jó ropogós kérget ad neki) megsütjük. Kemencében hamar megsül, figyelni kell rá! ( Pár perc elég!)

Pogácsatészta receptje

csülök

  • Hozzávalók:
  • Fél kg. finomliszt
  • Egy zacskó szárított élesztő
  • Egy teáskanál só
  • Egy kávéskanál cukor
  • Egy kocka Rama margarin
  • Két egész tojás
  • Egy kis csésze tejföl
Az egészet összegyúrjuk, majd egy fél órát pihentetjük, azután pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejüket megszórjuk reszelt sajttal, (ha van benne füstölt sajt, úgy még finomabb) ízlés szerint tehetünk rá köménymagot, szezámmagot, napraforgómagot, stb. Kemencében megsütve az igazi! Figyelem! Hamar sül!

Még sok minden sülhet...

..folytatjuk..